Hvad forbinder du med påskemad?

Da jeg var teenager, begyndte jeg at samle opskrifter fra aviser og reklamer. Jeg har gemt flere af opskrifterne og bruger dem faktisk stadig ganske flittigt. Jeg har dog ofte ændret dem en lille smule hist og pist, og jeg har dermed lavet min egen fortolkning af opskrifterne. Jeg har svært ved at følge opskrifterne ord for ord.

En ting, der slog mig, da jeg sad og så på samlingen for et stykke tid siden, var, at vores familie nok havde misset et eller andet, når det drejer sig om traditionel påskemad. I næsten alle aviserne var der opskrifter på lam og påskelagkage. I vores familie har jeg aldrig set skyggen af hverken det ene eller det andet. Påskefrokosten har altid været med sild, æg og rugbrød osv... Men aldrig lam.

”Lam smager af uld”, sagde min mor, da jeg engang spurgte, om vi kunne få lam. Det lød ikke så attraktivt, så jeg spurgte ikke mere. Lagkagen kunne jeg også sagtens undvære. Dengang indeholdt de mest populære lagkager altid en del flødeskum i mere eller mindre ren form. Noget, jeg var ikke så glad for, så jeg kæmpede ikke for at få lagkagen med på påskebordet.

Da jeg fik min egen familie, tænkte jeg lidt på, hvilke kulinariske traditioner jeg ønskede at bevare eller indføre omkring påsketid. Jeg er ikke den store æggeelsker, og sild hører heller ikke til mine store favoritter, så derfor forsvandt flere af de centrale ingredienser fra påskebordet. Jeg har derimod fået øjnene op for, at lam nødvendigvis ikke smager af uld. Det kan faktisk være rigtig godt! Så det har jeg indført. Lam skåret i stykker, marineret i urter og hvidløg, som jeg så ovnsteger i 30-40 minutter. Det passer fint som både hovedret og som varm fingermad, og det går som varmt brød hos hele familien!

Lam som påskemad har vel sine rødder i den jødiske tradition. Det gætter jeg i hvert fald på. Når jøderne fejrer påske, spiser de desuden intet brød med gær, bagepulver eller surdej i mere end en uge. De fejrer, at de er blevet frigjort fra flere hundrede års slaveri i Egypten, længe før vores tidsregning. Brød uden gær er naturligvis en smule tørt. Måske lidt ligesom knækbrød? Jeg er hverken jøde eller frigivet slave, men hvis jeg har tid til at bage, så vil jeg bage en omgang knækbrød til netop påskefrokosten. Jeg har en opskrift på kornknækbrød, som går godt til ostefadet. Eksempelvis kombineret med en skive stærk ost og noget figenmarmelade.

Her finder du opskriften: Kornknækbrød

 

Kornknækbrød

Og så var der det der med påskelagkagen. Tja, jeg savner den ikke, og jeg har ikke til hensigt at indføre den i vores familietraditioner. Men som et lille tip til alle jer, der elsker at bage påskelagkage. Prøv at dekorere den med marcipanfigurer, og jeg mener ikke små kyllinger, som du har købt hos den nærmeste bager, men figurer, der er trykt ud i farverig marcipan ved hjælp af dine udstikkere. Simpelt, sjovt og effektivt!

 

God påske!

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommentere dette indlæg endnu. Bliv den første til at sende en kommentar!

Produceret af:  Wikinggruppen
Produkter
Kundeområde