Kan nogen huske, at Italiens tidligere premierminister, Berlusconi, hånede det finske køkken? Det kan jeg. Det skyldes måske, at jeg blev ret stødt, eftersom jeg har en helt særlig forkærlighed for det finske folk. Eller måske var det i virkeligheden Berlusconis frækhed, der fæstnede sig i hukommelsen? Ved et EU-topmøde i 2001 påstod han, at ”finnerne ikke anede, hvad prosciutto var”. Finland var på daværende tidspunkt interesseret i at få EU’s Fødevaremyndighed til landet, men Berlusconi mente selvsagt, at det burde ligge i Italien.
Nogle år senere påpegede Berlusconi atter, at Finland overhovedet ikke havde noget ”cuisine”, og han måtte derfor bruge al sin ”maskuline charme” for at overbevise den finske præsident, Tarja Halonen, om, at det var hans og ikke hendes Finland, der burde have myndigheden. En af hans andre famøse udtalelser var: ”Jeg har været i Finland og blev tvunget til at udstå den finske madlavning”. Ja, selv den finske østersøsild blev angrebet undervejs!
Nå ja, nu er Italien vel egentlig også bedst kendt for deres gode mad og ej deres dygtige politikere. Desuden tog Berlusconi fejl. Selvfølgelig har finnerne deres egen madkultur, hvorfra man kan låne en lang række retter. Jeg har f.eks. altid lavet finsk kålrotslåda (dansk: kålrabigratin) til julebordet. Opskriften kommer fra Kuusamo i det nordlige Finland via Merja, som tidligere har arbejdet med min kone.
Finsk kålrotslåda (kålrabigratin)
• Skær 1 1/2 liter kålrabi i tern og kog det blødt i vand med en tsk salt (tager ca. 20 minutter).
• Hæld vandet af og tilsæt følgende ingredienser:
1/4 tsk muskatnød
1/4 tsk hvid peber
1 dl rasp
1/2 dl sirup
1 æg
2 dl fløde
• Pisk, indtil dejen bliver nogenlunde glat.
• Hæld dejen ud i en smurt form og kom smør eller margarine på.
• Bag ca. en time ved 200 grader.
• Lad dejen stå ved eftervarmen, 30-60 minutter.
• Dæk med låg.
Kålrabigratin passer perfekt til frikadeller og rødbedesalat, men også til en god omgang sild.
Har man nok kålrabi, kan man skære et par skiver af og lad dem koge sammen med blandingen. Herefter kan man dekorere kålrabigratinen med forskellige motiver, trykt ud med ens udstikkere. Jeg lagde først figurerne på, efter at gratinen havde stået en halv time i ovnen, blot så de ikke skulle blive for gennembagte.