At bage et peberkagehus er noget af det hyggeligste, man kan lave i december måned. Derfor har vi udviklet forskellige skabeloner til peberkagehuse i sjove varianter. Vi sørger også for at dele tips med dig, inden du går i gang med at bage og bygge.
Opdel gerne projektet med at lave et peberkagehus i flere trin, så du nemmere kan glæde dig til den næste del. Vores forslag er, at du tager ét trin om dagen, og på den måde varer adventshyggeprojektet nemt en hel uge !
Trin 1: Udvælg det ønskede peberkagehus, som du/I vil bygge. Lav eller køb peberkagedejen.
Trin 2: Print skabelonen og klip de enkelte dele ud til peberkagehuset.
Trin 3: Rul dejen ud og udstik delene. Bag dejen.
Trin 4: Dekorér delene.
Trin 5: Sæt huset sammen og klar de sidste detaljer.
Trin 6: Skab miljøet omkring huset og skab din egen lille peberkageverden!
Forbered gerne skabelonen nogle dage inden bagningen, så den er klar til brug. Et godt tip er at udskrive skabelonen på et lidt tykkere papir, da det er nemmere at håndtere. Skabeloner til de forskellige peberkagehuse kan bl.a. findes her.
Vil du gerne lave et peberkagehus ud fra en rigtig bygning, kan du lave din egen skabelon. Dette er måske udfordrende for den absolutte nybegynder, men det er ikke nært så svært, som det måske lyder.
Lav peberkagedejen mindst en dag i forvejen – inden du skal i gang med dit peberkagehus. Det bevirker, at melet i dejen får lov til at køle af, og dejen bliver lettere at arbejde med. Vælger du at købe dejen, kan du gå i gang med det samme, da den allerede er nogle dage gammel.
Skærer du lidt ned på mængden af bagepulver eller bikarbonat (i en del opskrifter bruges der bagepulver, i andre bikarbonat), så hæver dejen ikke lige så meget i ovnen. Det kan være en fordel, især når det gælder de små byggedele til huset.
Du finder vores opskrift på peberkagedej her. Du finder også en opskrift, der sigter specielt mod peberkagehuse – find den her.
Når de enkelte dele sættes ind i ovnen, hæver de. Når du har taget pladen ud af ovnen, kan du lægge skabelonerne på de færdigbagte husdele og skære disse til, så de passer til skabelonen. Der kan være nemt være stykker, der er bagt lidt skævt under selve bagningen.
Vent gerne et halv minuts tid med at skære, så stykkerne ikke er alt for varme. De må dog heller ikke blive for kolde, da de ellers kan sprække.
Dekorér gerne de forskellige dele, inden du begynder at sætte dit peberkagehus sammen.
Anvend alt det, du synes er godt eller smukt (eller begge dele). En klassisk dekoration er bl.a. hvid sukkerglasur, men der findes mange andre fine muligheder såsom sølvkugler, hindbærgelé, bolcher, nødder, mandler eller lakrids. Du kan eventuelt vælge et bestemt tema for dekorationerne. Eller måske går du blot efter at blande alt efter smag og behag.
Sigter du flormelis ud over huset, vil det ligne nyfalden sne.
Det letteste er at lade vinduesåbningerne være tomme og dekorere med glasur rundt om dem. Vil du give hyggefaktoren noget af et boost, tilføjer du også en lyskæde.
Du kan imidlertid også lave vinduesglas, hvis du har lyst:
Du får et smukt mønster ved at knuse hårde karameller og lægge blandingen ned i åbningerne under selve bagningen. Her vil de knuste karameller smelte, og de kommer herefter til at ligne et smukt vinduesglas.
En lidt lettere løsning, der dog stadig er super fin, er at fastgøre gelatineblade i vinduesåbningerne. De fastgøres på indersiden af væggene med lidt glasur eller smeltet sukker, hvorefter de er klar til at glimte i lyset.
Som fugemasse kan du anvende smeltet sukker eller glasur. Hvert materiale har sine fordele og ulemper.
Smeltet sukker tørrer hurtigst og er også mest holdbart. Men det bliver virkelig varmt, og det er kke spor sjovt at få dette stads på fingrene!
Smelt sukkeret i en stor stegepande (en støbejernspande er anbefalelsesværdig) eller bradepande, så du har plads til at dyppe de forskellige dele på huset. Rør rundt hele tiden, så sukkeret ikke brænder på. Det skal gerne blive brunt, men ikke sort. Dyp hurtigt den del, der skal limes, og hold den sammen med den tilhørende del i nogle sekunder. Det tørrer hurtigt – så pas godt på fingrene!
Sukkerglasur er et børnevenligt materiale, og her brænder man sig ikke. Der er heller ikke nogen genstridig stegepande, der skal vaskes af efterfølgende. Glasuren bruger man også til at pynte huset, og det kan derfor være en god idé at kun bruge ét materiale. Derimod tørrer glasuren ikke lige så hurtigt som smeltet sukker, og det holder heller ikke lige så godt.
Jeg kan virkelig anbefale denne glasur. Den kommer fra ica.se, og jeg er bestemt ikke den eneste, der synes, at den bare fungerer.
1 æggehvide
4 dl flormelis
1 tsk eddike (12%)
Rør æggehvide, flormelis og eddike sammen. Anvend gerne en håndmixer! Læg sukkerglasuren i en sprøjtepose og gå i gang med at pynte!
Man behøver ikke at gøre brug af en håndmixer, men hvis du har mulighed for det, så gør det, så du kan få en både tyk og luftig glasur, der er lettere at sprøjte på. Hvis du ikke har en sprøjtepose, kan du blot gøre brug af en plasticpose, hvor du klipper spidsen af det ene hjørne. Tænk på, at det er nemmere at dekorere, hvis hullet ikke er alt for stort. Når man klipper, bliver hullet nemt lidt større end planlagt.
Hvis du har børn, der skal være med til at lave et peberkagehus, så læg alle ambitionerne på hylden og fokusér i stedet på at have det sjovt sammen med børnene. Det gælder slet ikke om at lave det smukkeste hus. Peberkagehuse må nemlig gerne være lidt skæve i det. Det gør dem desuden mere charmerende. =)
Hvis du derimod er typen, der går efter at bage et smukt hus, med betoning på smuk, sammen med barnet, kan det være en god idé, hvis I hver især laver to forskellige projekter. Det gør det muligt for barnet at være med lige så lang tid, det er sjovt, selvom resultatet måsker ender med at blive et lidt kitchet skur. Det andet hus kan være dit helt alene, og så kan du have den gode smag i fred for de små ivrige hænder. =)
Det, der findes rundt i huset, kan nemt blive til en hel lille fortælling.
Hvorfor ikke bage en eventyrverden, der er inspireret af yndlingseventyret. Lav f.eks. en peberkageborg fyldt med peberkageprinsesser og -prinser eller riddere.
At bage en racerbane i peberkagedej er et andet sjovt alternativ. De forskellige bilmodeller kan konkurrere direkte på banen, side om side, ligesom de små peberkagepiger og peberkagedrenge kan udgøre det entusiastiske publikum.
Andre alternativer til et peberkagehus og peberkageuniverser kunne bl.a. være:
Bondgård
Dinosaur-verden
Zoo
Safari
Akvarium/havets dyb
Leder du efter specifikke udstiksforme til de forskellige figurer, kan du gøre brug af vores søgefunktion her til venstre på siden. Eller kig gerne under de forskellige kategorier. Vi har mange motiver, men måske mangler du et eller andet i samlingen. Kontakt os meget gerne med dine forslag!
Det er super sjovt at mødes over et hyggeprojekt som det at bage et peberkagehus. Er I flere, kan I eventuelt inddele jer i grupper. Vælg et tema og lad den enkelte gruppe udfolde sig.
Er man blevet bidt af at bage peberkagehuse, findes der en bog med både skabeloner og adskillige huse, der tæller alt fra fuglekasser og fyrtårn til Villa Villekulla og Eiffeltårnet. Det er søstrene Eva Grane og Ylva Norman, der har skrevet bogen, der kan købes her: Pepparkakshus och mera julbus.
Find flere råd, både fra professionelle og dygtige amatører her og her.