Leg med trylledej

 

Leg med trylledej og kageudstikkere

 

For mange mennesker går efteråret og tidsfordriv med hyggelige former for håndværk hånd i hånd. Jeg vil derfor her komme med et par tips til en trylledej, som er et stort hit hos alle børn.

Det er meget simpelt, kræver ingen større forberedelser, og de fleste børn helt ned til 2-3 års alderen kan være med. Samtidig er der uendelige muligheder for at variere sværhedsgraden, og dette ”håndværk” egner sig derfor både til små og store. Man skal regne med, at det vil tage nogle dage, før dette projekt er overstået, da det foregår over flere trin, og der skal også være tid til at bage i ovnen.

 

Du skal bruge:

Trylledej (opskriften kommer i slutningen af indlægget)

Udstikkere og kagerulle

Ovn

Farver (gerne temperafarver eller anden hobbyfarve) samt pensler til at male figurerne med

Hobbylak (hvis du har lyst)

 

Rul dejen ud, indtil den er omkring en centimeter tyk. Brug udstikkerne og tryk ud i alle mulige motiver. Vælg dine egne figurer. Du kan f.eks. vælge at udstikke forskellige dyr, blomster, gamle mænd og kvinder eller køretøjer. Figurerne placeres dernæst på en plade, helst med bagepapir under. Så er det tid til at tørre figurerne i ovnen! 70-90 grader er normalvis nok, men prøv dig gerne frem med din egen ovn. Det er smart, hvis du begynder med en lav temperatur, for så kan du altid skrue op hen ad vejen. Du skal regne med, at der går et par timer, før figurerne er færdige i ovnen. Tiden afhænger af ovnens temperatur, samt hvor store og tykke figurerne er. Det er vigtigt, at de bliver ordentligt bagt og tørret igennem, ellers kan de begynde at "lække" efter et stykke tid og falde fra hinanden. Når de føles helt hårde (ikke kun på overfladen), er de færdige.

Der vil være dem, der måske bliver lidt utålmodige og får lyst til at bage figurerne ved højere temperaturer, men risikoen er, at de kan få bobler eller revner, hvorfor kanterne også begynder at bøje opad. Vær tålmodig. Måske kan du sågar skrue langt ned for temperaturen og lade dem stå i ovnen natten over? Indstil ovnen til den lavest mulige temperatur. Jo større og tykkere dine figurer er, desto lavere ovntemperatur skal du vælge for at sikre, at de bliver bagt helt ind til midten. Du skal gerne undgå, at de revner eller bliver brændt udenpå.

Når figurerne er bagt og helt tørre, er det tid til at dekorere! Temperafarver er ideelle til dette formål. Ellers kan du også benytte enhver anden form hobbymaling, som du har liggende derhjemme. Farven skal helst være ufortyndet, da der ikke må komme for meget vand på figurerne, for så går de nemlig i opløsning. Vandfarver kan derfor ikke bruges i denne omgang. Hvis farven er lidt træg og er træls at arbejde med, kan du fortynde den ganske forsigtigt. Det nemmeste er at dekorere én side af figurerne ad gangen og lad dem tørre, før du dekorerer den anden side.

Det er heller ikke altid nødvendigt at dekorere begge sider. Det afhænger helt af, hvad du har tænkt dig at bruge figurerne til. For et par år siden fandt mine ældste børn (da de var 7 og 9 år) på, at de ville lave køleskabsmagneter til mormor og farmor til jul.

Som sagt så gjort. Efter at have malet figurerne limede vi magneter på bagsiden af ​​nogle udvalgte figurer, og det var det! De blev rigtig fine, og mormor og farmor blev meget glade - børnene havde jo lavet dem selv;) På nogle af dem dryssede vi desuden glimmer oven på ​​farven, så de blev ekstra fine. Børnene lavede bl.a. en hvid snemand med sølvglimmer og en mørkeblå delfin med lilla glimmer. Desværre viste det sig efter et par måneder, at farven ikke kunne klare det. Den begyndte at skalle af på de figurer, som vi havde puttet glimmer på. Farven på de andre havde det imidlertid fint. Jeg ved ikke, om det ville have fungeret bedre med en anden farve, eller om det ville have hjulpet, hvis vi havde lakeret dem bagefter. Vi har ikke forsøgt os med glimmer igen efter denne oplevelse... Men det var da flot, så længe det varede!

Hvis du hellere vil lave eksempelvis en bondegård eller en zoologisk have af trylledejs-figurer, er dette også en fremragende idé. Kun fantasien sætter grænser. Eller måske et akvarium? Eller en racerbane? Eller dekorationer til at hænge op rundt omkring i hjemmet? I dette tilfælde er det en god idé at male figurerne på begge sider. Hvis du selv blander præcis den farve, som du vil bruge til at male dine figurer med, er det vigtigt at huske på, at det kan være svært at lave præcis den samme farve, hvis du ikke blander nok første gang. Derfor er det bedst at blande tilstrækkelig farve allerede første gang - og at male begge sider af figuren på samme dag, så den blandede farve ikke står og tørrer ind, så den ikke kan bruges. Hvis du ønsker at hænge figurerne op som dekoration, ​​kan du bl.a. bruge et sugerør til at lave et hul med. Sørg for, at hullet ikke sidder helt ude ved kanten af ​​figuren, for så holder det ikke så godt.

 

Sværere er det ikke! En vældig hyggelig aktivitet at beskæftige sig med. Held og lykke!

 

Opskrift på dejen:

Der er et par forskellige opskrifter til dejen, og jeg er ingen ekspert, men her er det, vi plejer at bruge, og det virker. Der er nok til omkring 20-30 figurer. Det er nemt at fordoble portionen eller halvere, hvis du ønsker dette.

200 g salt

200 g hvedemel

Ca. 1 dl vand, hæld halvdelen i først og spæd op med resten efter behov, mens du ælter en smidig dej.

 

OBS! Når du bruger udstikkere sammen med saltdej, så sørg for at vaske formene af umiddelbart efter brug. Ellers kan de få grimme rustpletter, da salt jo virker en smule ætsende. Hvis du har nogle rustfri stålforme, kan de godt klare det, men hvis de er lavet af messing, kan de som sagt tage skade af salten. (Næsten alle gamle udstikkere er lavet af messing, og det samme gælder for en masse nye forme, da det er et godt materiale til formålet... Det er bøjeligt, samtidigt med at det holder sin form).

1 kommentar

Kr 4 måned siden
Mycket bra recept med det behövdes 2dl vatten
Produceret af:  Wikinggruppen
Produkter
Kundeområde