Tidernes bedste film?

 

Tidernes bedste film

 

Hvilken film er verdens bedste? Trods det faktum, at det er et helt umuligt spørgsmål at besvare, ligesom hvem der er verdens bedste mor, har der været en stor lyst til at gøre forsøget.

Blandt alle de lister, der forsøger at rangere ”the greatest movie”, er der en liste, der har en ekstra høj status. Her tænker jeg på det engelske filmmagasin Sight & Sound, som hvert tiende år lader internationale filmkritikere vælge den bedste film ”ever”. Det første år vandt Sicas Cykeltyven. Fra 1962 og frem til 2002 var det Citizen Cane med Orson Welles, der toppede listen. Senest, i 2012, var det i stedet Alfred Hitchkocks Vertigo, der endte øverst på listen. Filmen er fra 1958 og har James Stewart og Kim Novak i hovedrollerne.

Jeg har set alle tre film, og de har naturligvis alle deres berettigelse på listen. Måske er de sande mesterværker. De har ligeledes haft en stor indflydelse. Cykeltyven med sin sort-hvide realisme og den livsvigtige søgen efter en cykel i Rom. Citizen Cane er en episk film, hvis handling tager udgangspunkt i en døende milliardærs sidste ord, ”Rosebud”. Handlingen i Vertigo er lige så overraskende, som Novak er charmerende.

Men… Er det ikke mærkeligt, at man har set verdens bedste film gennem tiderne, uden at man har fået en større lyst til at gense dem?

Taler vi i stedet om de gamle film fra 1940’erne og 1950’erne, er det nogle helt andre film, jeg gerne vil se. Tag f.eks. Stanley Donens Singin’ in the rain med Gene Kelly, Debbie Reynolds og fantastiske Donald O’Connor. Eller Casablanca. Eller brødrene Marx i A Day at the Races og deres skøre one-liners.

Når Grouchos karakter, som i virkeligheden er hestedyrlæge, men i stedet bliver ansat som læge på Standish Sanitarium ved væddeløbsbanen, ja, så kan alt ske!

En film, der tåler et gensyn, og som desuden fungerer på alle alderstrin, er historien om verdens mest kendte hund (bortset fra rumhunden Lajka), Lassie. Jeg tænker på den klassiske indspilning fra 1941. Men handler filmen om en arbejdsløs far, der er nødsaget til at sælge sønnens højtelskede hund for at kunne overleve økonomisk? Eller om en dreng, der mister sin hund og efterfølgende får den tilbage? Eller om en collie, der finder vejen hjem fra Skotland til England? Du kan frit vælge dit eget perspektiv… Filmens slutscener er i øvrigt en god test til at vurdere, om du har din fantasi i behold, og om hjertet stadig sidder på rette sted.

Nej, jeg kan nok ikke komme med et endegyldigt svar på, hvilken film der er den bedste. Men de forskellige kageforme kan lede tankerne hen på de film, jeg har set. De må forestille en cykel… eller en collie!

 

Peberkageform collie

 

Peberkageformen, som giver mig Lassie-vibrationer!

 

0 kommentarer

Ingen har kommentere dette indlæg endnu. Bliv den første til at sende en kommentar!

     

Produceret af:  Wikinggruppen