Brødbagning med udstiksforme

At bage sit eget brød er en sand luksus. En luksus, som jeg forsøger at unde mig selv så ofte som muligt! Dels ved jeg, hvad brødet indeholder, og dels synes jeg, at det er afslappende at bage. Jeg elsker at ælte dejen og forme den til et lækkert brød i forskellige størrelser og former. Jeg bruger ofte en kageudstikker til at lave aftrykket i brødet, og det er sjovt at vælge udstikkere til de forskellige anledninger. Desuden giver det brødet et mere personligt præg.

Her kommer en favoritopskrift:

Brydebrød med olivenolie og rosmarin

50 g gær

5 dl vand

0,5 dl olivenolie

2 fed finthakket hvidløg (kan undlades)

1 tsk salt

1 dl knust hvede (kan undlades)

12-13 dl hvedemel

At strø på:

Saltflager

Rosmarin

Vandet opvarmes til omkring 37 grader. Smuldr gæren i en dejbunke, helst i en køkkenmaskine, der kan håndtere æltningen. Hæld en smule vand i og omrør, så gæren opløses. Tilsæt salt, olivenolie og resten af ​​vandet og rør igen. Hvis du er til hvidløg i dejen, så tilsæt også dette. Nu er det tid til knust hvede og næsten alt melet, der tilsættes gradvist under omrøringen. Bearbejd dejen i et stykke tid (ca. 5 minutter i køkkenmaskinen og lidt længere tid, hvis du gør det i hånden). Lad gæren være tildækket, indtil den er blevet dobbelt så stor. Processen tager omkring en halv time.

Læg dejen på et meldrysset bord. Ælt den lidt og tryk eller rul den ud til en rektangulær plade, der er ca. 1,5-2 cm tyk. Placér brødet på en bageplade (helst med bagepapir) og skær et ternet mønster. 4 x 5 tern plejer at passe meget godt, men du kan også lave både flere eller færre tern.

Vælg et par udstiksforme med et passende motiv og størrelse og tryk mønstre i alle tern. Det kan eksempelvis være en sol, et hjerte eller noget andet fint. Dyp gerne kageudstikkeren i noget mel forinden og tryk derefter udstikkeren ned i brødet, indtil du er omkring halvvejs nede. Dæk brødet til med et viskestykke og lad det hæve i ca. en halv time. Pensl brødet ganske let med olivenolie og drys med lidt saltflager eller groft havsalt samt rosmarin. Bag brødet i ovnen i ca. 20-25 minutter, eller indtil det er flot gyldent. Lad det afkøle på en rist, eventuelt under et viskestykke.

Brødet er dekorativt, så sæt gerne hele brødet ind på bordet og lad alle brække deres eget stykke af.

 

Brydebrød dekoreret ved hjælp af udstiksforme

Hjemmebagt brød, som er lækkert sammen med græsk salat, en god suppe, eller hvis du skal grille.

0 kommentarer

Ingen har kommentere dette indlæg endnu. Bliv den første til at sende en kommentar!

     

Produceret af:  Wikinggruppen