Bagning med udstiksforme

Udstiksforme er frem for alt et godt bageredskab (selvom jeg elsker at påpege, at de kan bruges til så meget andet sjovt). At bage brød er ren afslapning for mig, især hvis jeg kan stå for mig selv et stykke tid og ælte dejen og lege med den efter behag. Derfor passer det rigtig godt med et par udstikkere! Jeg plejer at bruge den enkelte kageudstikker til at lave et aftryk i brødet, det er både nemt og hurtigt, og resultatet bliver utroligt fint!

Min bagekarriere begyndte, da jeg var 14 år gammel. I en påskeferie tilbragte jeg et par dage sammen med min gode veninde, Sara. En eftermiddag, hvor vi ikke kunne finde på noget at lave, foreslog hendes mor, at vi da altid kunne bage. Det gjorde vi med stor glæde.

Jeg troede, at vi skulle bage kager, hvilket jeg havde en smule erfaring med, men Sara foreslog, at vi i stedet bagte brød. Det havde jeg aldrig prøvet før. Sara havde her noget mere erfaring, og vi bagte grove rundstykker efter en opskrift, hun tidligere havde benyttet sig af. Det var sjovt, og resultatet smagte virkelig herligt! Efter den dag var jeg hooked. Da jeg kom hjem, var jeg bare nødt til at gøre et nyt forsøg, nu på egen hånd. Derefter gik det bare fremad.

Jeg ledte efter alle de opskrifter på brød, jeg kunne finde. Så snart jeg havde en hel lørdag derhjemme, gjorde jeg det til en bagedag. Da jeg var færdig, var der brød, boller og brødkager, der fyldte mere end en stor vasketøjskurv. Så det krævede en del organisering for at få det meste til at være i fryseren.

Min mor var ret tålmodig og lod mig være, selvom jeg besatte hele køkkenet. Når jeg havde stoppet den sidste bradepande ind i ovnen, plejede det at ligne en ren slagmark. Og jeg havde hverken overskud eller lyst til at rengøre. Så kom mor og tog over (rengøring har jeg aldrig været så god til som min mor, hun er en sand mester på området). Et par gange nævnte hun da, at hun ville være taknemmelig, hvis jeg kunne bage lidt mindre brød på én gang. Eller i hvert fald ikke mere, end jeg havde kræfter til at rydde op efter mig selv. Men det gik nok ind ad det ene øre og ud ad det andet… (Bagning var jo det sjoveste, rengøring var bare en nødvendighed!)

Anyway, nogle af de opskrifter, som jeg begyndte på dengang, bruger jeg stadig i dag. For det meste har jeg ændret lidt på dem, men fundamentet er det samme. En sådan opskrift er hørfrøbrødet, der kan findes på vores opskriftsside. En anden god brødopskrift er denne: 

Bagning med udstiksformev

Grove rugboller

50 g gær

5 dl vand

0,5 dl olie

1 spsk sirup

1,5 tsk salt

1 dl knust rug

3-4 dl groft rugmel

7-8 dl hvedemel

Varm vandet, indtil det er lunkent. Smuldr gæren i en dejbunke. Det er nemmest, hvis du har en assistent, der kan tage sig af æltningen. Ihæld en smule vand og rør, indtil gæren er opløst. Tilsæt salt, sirup, olie og resten af ​​vandet og rør igen. Derefter tilsættes knust rug under omrøringen og næsten alt melet. Arbejd med dejen i et stykke tid (ca. 5 minutter i husholdningsmaskinen og lidt længere tid, hvis du gør det i hånden). Lad dernæst dejen hæve, mens den er overdækket, indtil den bliver dobbelt så stor. Processen tager 30-60 minutter.

Læg dejen på et meldrysset bord. Nu begynder alt det sjove! Ælt dejen lidt og skær den i to halvdele. Rul den ene halvdel ud til en tyk plade, ca. 1,5-2 cm tyk. Brug et glas, krus eller noget andet rundt og tryk de runde boller ud af dejen. Læg bollerne på en bageplade (helst med bagepapir) og saml dejen, der bliver tilovers. Ælt den sammen med den anden halvdel og rul ud på ny. Tryk endnu et par boller ud og gentag fremgangsmåden, indtil der ikke er mere dej.

Vælg en eller to udstiksforme og tryk mønstre på hver bolle. Dyp gerne den enkelte kageudstikker i lidt mel og tryk derefter den ned i bollen, indtil du er omkring halvvejs nede i dejen. Dæk derefter pladen med et viskestykke og lad brødene hæve i omkring 30 minutter. Bag brødene i ovnen i ca. 10 minutter. Lad dem køle mellem viskestykkene.

0 kommentarer

Ingen har kommentere dette indlæg endnu. Bliv den første til at sende en kommentar!

     

Produceret af:  Wikinggruppen