Hvorfor sælger vi ikke udstiksforme i plastic?

I forrige uge skrev jeg om fordelene og ulemperne ved de forskellige materialer, der anvendes til udstiksforme. I dag er blik, rustfrit stål samt plastic nogle af de mest almindeligt forekommende materialer. Men hvad består de egentlig af?

Alle vores udstiksforme er fremstillet af metal, der er godkendt til brug sammen med råvarer. De fleste af vores udstiksforme er endvidere fremstillet af rustfrit stål, men vi har også en del motiver, som er fremstillet i blik.

Man har anvendt blik i århundreder, og det er et materiale, der eksempelvis har været anvendt til gamle te- og kagedåser. Det anvendes i øvrigt også til konservesdåser. Blik består altid af jern, og dette er overtrukket med et tyndt lag tin, der er med til at forhindre, at jernet ruster. Tin er rigtig holdbart, og det udgør derfor en god beskyttelse for jernet. Det er ej heller modtageligt over for syrer, salte eller destilleret vand.

Rustfrit stål er dog i stigende grad blevet anvendt til alle former for køkkenredskaber, siden det blev opfundet for knap 100 år siden. Der er tale om en legering (blanding) af forskellige materialer. Det kan dog variere, hvilke materialer der er anvendt. Rustfrit stål er egentlig ikke helt rustfrit, men det er ret modstandsdygtigt over for rust. Materialerne, som er anvendt, smitter heller ikke af.

Plastic er en samlet betegnelse for en stor gruppe af forskellige materialer. En del af disse er ganske ufarlige, mens andre er det rene gift. Plastic er utroligt praktisk, da det ikke ruster. Desværre er det svært at få helt styr på indholdet i plasticen. En anden ulempe er, at man ej heller kan se, hvis plasticen lækker. Her på Formina har vi bevidst valgt at se bort fra plasticformene, og det skyldes først og fremmest den usikkerhed, der hersker omkring plasticens indhold. Selvom materialet anses for at være sikkert, synes vi stadig, at man generelt set ved for lidt om plastic og dens indhold. Vi går derfor efter de mere sikre alternativer.

Man begynder i øvrigt også at stille flere og flere spørgsmål om plastic som materiale, selvom de fleste af os har svært ved at forestille os et hjem helt uden plastic. Da jeg var lille, udtalte en god ven af familien noget i retning af:

- Jeg undrer mig over, hvad der mon sker, når man opdager, at plastic er giftigt.

Dengang tænkte vi ikke så meget over det, for ingen troede jo på, at det ville blive en realitet. I dag ved vi dog bedre. Der er derfor også mange, at der er begyndt at se bort fra al ”unødvendig” plastic i hjemmet. Vi vil gerne give vores bidrag til miljøet, og det gør vi bl.a. ved at producere udstiksforme i metal frem for af plastic.

 

Ja, det var lidt om materialer og miljø...

Næste gang kommer jeg med et godt bud på en brødopskrift!

 

0 kommentarer

Ingen har kommentere dette indlæg endnu. Bliv den første til at sende en kommentar!

Produceret af:  Wikinggruppen
Produkter
Kundeområde