Tid til fastelavnsboller?

Jeg spiste engang fastelavnsboller i forbindelse med Lucia.* Det var min gymnasieklasse, som bestilte dem på Wienerkonditoriet i min hjemby Lindesberg. Konditoren bagte faktisk fastelavnsbollerne, men under protest. Og selvom fastelavnsboller altid smager som fastelavnsboller, føltes det lidt løjerligt at indtage dem i december. Det var heller ikke særligt festligt at gøre det i et klasseværelse, som jeg husker det.

I dag kan man sikkert købe fastelavnsboller allerede juledagsmorgen. Det var givetvis grundet omstændigheder som disse, at Shakespeare formulerede sin klassiske sætning: Forvredet er vor tid! Selvom jeg nødigt vil indrømme det, så længes jeg efter fastelavnsboller, allerede inden nytårsraketterne er landet.

Min psykologilærer (også i gymnasiet) fortalte for resten, at hun havde prøvet at fejre jul ved midsommer. Med julemad, julemusik, gran og det hele. Vinduerne måtte selvfølgelig mørklægges, og der opstod faktisk julestemning, eller i hvert fald noget der lignede. Selvom den selvfølgelig ikke varede helt så længe… Udenfor var der jo sommerlyset, de lange nætter og midsommerstemningen.

Men hvis man nu er en notorisk sukkergris og alligevel vil rykke fastelavnsbollepremieren lidt frem, er der alternativer. Hjemmebagte småkager i forskellige variationer er en god ting. Ellers har jeg noget at falde tilbage på, så jeg kan godt slå et smut omkring Linde og Wienerkonditoriet ...

 

En ægte svensk fastelavnsbolle.

Der er ikke noget så fristende som en fastelavnsbolle i januar!

 

*Både Lucia og fastelavnsboller er typiske svenske fænomener. Kender du hverken til det ene eller det andet, fejres Lucia d. 13. december, og i Sverige spises der både safranboller og peberkager (ligesom der selvfølgelig er Luciapiger i optog). Fastelavnsbollerne er store, udhulede og glatte boller som fyldes med mandelmasse og fløde, og ifølge traditionen spises de ugen inden, at fasten begynder, altså ca. 50 dage før påske. Skal man være rigtig præcis, skal de kun spises på fastelavnstirsdag, men det er der nok ingen, der overholder længere. De kan købes i de fleste konditorier fra nytår og frem til fastelavnstirsdag. Derefter er det slut, indtil det atter er tid til fastelavnsboller.

0 kommentarer

Ingen har kommentere dette indlæg endnu. Bliv den første til at sende en kommentar!

     

Produceret af:  Wikinggruppen