Mørdejskager

Klassisk småkage, som nemt kan varieres

 


Ovntemperatur: 175 grader


Ingredienser:

4 1/2 – 5 dl hvedemel

3/4 dl sukker

200 g smør

1 æggeblomme eller 1 æg

Evt. smagstilsætning såsom vaniljesukker

mørdejskager

 

Rør sukker og smør let sammen, gerne med en elpisker. (Det gør processen lidt nemmere, især når smørret er varmt) Tilsæt det meste af melet (resten gemmes til udbagningen) samt ægget/æggeblommen og eventuelt en smagstilsætning. Ælt dejen, indtil den samler sig. Man må ikke ælte dejen alt for længe, for så bliver den sej, og kagerne bliver da ikke sprøde.

Lad den færdige dej hvile på et køligt sted, gerne i køleskabet. Det rækker med et par timer, men det gør ikke noget, hvis den hviler endnu længere. Det gør det blot nemmere at arbejde med dejen. 

Rul dejen ud på et bord, der er tilstrøet med mel, eller direkte på bagepapiret/pladen. Udstik kagerne med de forskellige forme. Dyp gerne formene i lidt mel, så dejen ikke hænger ved.

Kagerne bages ved 175 grader i ca. 10 minutter.
 

Man kan også lave dejen på den helt klassiske måde: Læg halvdelen af melet i en bunke på bordet. (Resten af melet indæltes i dejen lidt efter lidt eller anvendes ved udbagningen) Tilsæt sukker og smagstilsætning. Skær smørret i mindre bidder. Tilsæt æg/æggeblomme.Smuldr smørret med fingerspidserne og kom det ned i melet. Massen æltes, indtil dejen bliver fast.

 

 

     

Produceret af:  Wikinggruppen