Det tager lidt tid at bage kagerne, men det er slet ikke svært.
Ingredienser:
4 1/2 – 5 dl hvedemel
3/4 dl sukker
200 g smør
1 æggeblomme eller 1 æg
Vend kagerne i:
Strøsukker 1-2 dl
Karamelfarve (valgfri farve)
eller:
Sukker og kanel
eller:
Sukker og kakao
Rør sukker og smør let sammen, gerne med en elpisker. (Det gør processen lidt nemmere, især når smørret er varmt) Tilsæt det meste af melet (resten gemmes til udbagningen) samt ægget/æggeblommen og eventuelt en smagstilsætning. Ælt dejen, indtil den samler sig. Man må ikke ælte dejen alt for længe, for så bliver den sej, og kagerne bliver da ikke sprøde.
Lad den færdige dej hvile på et køligt sted, gerne i køleskabet. Det rækker med et par timer, men det gør ikke noget, hvis den hviler endnu længere. Det gør det blot nemmere at arbejde med dejen.
Rul dejen ud på et bord, der er strøet med mel. Tryk kagerne ud med de ønskede udstikkere. Dyp gerne udstikkerne i lidt mel, så dejen ikke hænger ved. Pensl hver kage med lidt vand på begge sider. Vend dem herefter i farvet strøsukker. Kagerne bages på en plade med bagepapir ved 175 grader i ca. 10 minutter.
Du kan ganske nemt selv farve strøsukkeret ved at hælde ca. 1-2 dl sukker op på en tallerken. Tilsæt dernæst en eller flere dråber karamelfarve (valgfri farve) og omrør blandingen med en gaffel.
Kagerne bliver ret søde, da der er masser af sukker på disse mørdejskager, hvilket børnene elsker, selvom det ikke er særligt sundt. Ønsker man en lidt mere voksen smag/sundere kage, kan man sagtens nedsætte sukkermængden. Man kan også blande sukkeret med eksempelvis kanel eller kakao i stedet for med karamelfarve.
Søde mørdejshjerter
Man kan også vende kagerne i kanel og sukker eller kakao og sukker
Måske en lille kage til festen?